![]() |
موسي خوارزمي، پدر جبر |


كلمهي Algebra نیز از نام همین كتاب حساب الجبر و المقابله گرفته شده است. که البتّه فقط قسمت اوّل اين كتاب به آنچه جبر ميناميم ارتباط دارد.
خوارزمي رسالهاي هم در زمينهي شمار هندي-عربي نوشت، الجمع و التفريق بحساب الهند.
که متن عربي آن گم شدهاست ولي ترجمه اي از اين كتاب به لاتين به نام Algoritmi de numero Indorum (به معني الخوارزمي در باب روش حساب هندي) باعث برخاستن كلمهي الگوريتم شد. البتّه اين ترجمه دقيقاً با متن كتاب خوارزمي انطباق ندارد. بسياري از ترجمههاي اين كتاب با عبارت dixit Algorismi (الخوارزمي چنين ميگويد) آغاز شدند، كه در قرون وسطي استفادهً كلمهً الگوريسم براي اشاره به حساب با ارقام هندي را سبب شد. كلمهي امروزي الگوريتم به معنی قاعده محاسبه، از اين واژه مشتق شده است.
کتاب صورةالارض که اثری است در زمینه گیتاشناسی که حدود سال ۱۹۵–۱۹۶ نوشته شدهاست و تقریباٌ فهرست طولها و عرضهای همه شهرهای بزرگ و اماکن را شامل میشود. این اثر که احتمالاٌ مبتنی بر نقشه جهاننمای مامون است (که شاید خود خوارزمی هم در تهیه آن کار کرده بوده باشد)، به نوبه خود مبتنی بر جغرافیای بطلمیوسی بود. این کتاب از برخی جهات دقیقتر از اثر بطلمیوس بود.
خوارزمی دو کتاب نیز در باره اسطرلاب نوشته است.
۱. عمل الأسطرلاب. درباره ساخت اسطرلاب
۲. العمل بالأسطرلاب. دربار ه كار با اسطرلاب
آثار دیگر خوارزمي عبارتند از:
- زيج (جدولهاي اخترشناسي) که يكي از مهمترين و مشهورترين آثار اوست. اين زيج از لحاظ تاريخ رياضيات و نجوم بسيار مهم است، زيرا نخستين اثري است كه در آن تابع جِيْب (معادل تابع سينوس) به كار رفته است.
- مقاله في استخراج تاريخ اليهود و اعيادهم. اين اثر يكي از كهنترين پژوهشهاي موجود درباره تقويم و گاهشماري يهود.
- كتاب الرُخامَه. درباره چگونگي ساخت و نصب ساعتهاي آفتابي افقي.
موسي خوارزمي - ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
صفحهای از کتاب جبر خوارزمی